Szerződés kötése, felmondása

Ha eljutottál már odáig, hogy szeretnél lakásbiztosítást kötni, az önmagában remek, de még csak az első lépés.
Akár saját utánajárással, akár alkuszon keresztül, de mindenképpen találnod kell egy olyan biztosítót és csomagot, ami a lehető leginkább kielégíti a Te, és ingatlanod igényeit. 

Igen ám, de jogosult vagy biztosítást kötni?

Hogyan zajlik a szerződéskötés?

És ha már elégedetlen vagy vele, hogyan tudod felmondani?

Ezek mind-mind jogosan felmerülő kérdések, és érdemes is foglalkozni velük, hiszen itt egy viszonylag hosszú távú, minimum egy éves elköteleződésről van szó, tehát nem árt az óvatosság.

Nézzük hát meg, mik a válaszok a feltett kérdésekre! 

Szerződés kötése, felmondása

Ki jogosult lakásbiztosítást kötni?

Nagyon egyszerű a válasz: bárki, aki betöltötte 18. életévét és cselekvőképes, tud önálló döntést hozni.

Sőt, tovább megyek: még csak tulajdonosnak sem kell lenned!

Egy albérlő is köthet lakásbiztosítást a bérleményére, ha esetleg azt a valódi tulaj nem tette volna meg, bár ez némi körültekintést igényel.

Ilyesmibe akkor érdemes belevágni, ha tudod, hogy hosszú távon, évekig tervezel még ott lakni.

Azonban figyelj, hogy ne lépjen fel a túlbiztosítottság állapota, ez ugyanis kellemetlenségekhez vezethet!

Társasházaknál nem ritka, hogy van egy kollektív alapbiztosítás, ami a közös költségbe van beleépítve, és az épület alapvető szerkezetére érvényes.

Mindenképp kérdezz utána, hogy van-e ilyen ott, ahol laksz, mert ha igen, akkor legfeljebb egy kiegészítő biztosítást érdemes csak kötnöd, például az ingóságaidra.

Ugyanis ha ugyanarra a kárra több biztosítás is érvényes, akkor mindenképpen csak a korábbi vehető igénybe káresetkor, a másodikat ebben az esetben hiába fizetted. 

A szerződés megkötése

A szerződés megkötése

Szerződéskötéshez korábban mindenképpen személyesen meg kellett jelenni a kiszemelt biztosító egyik fiókjában, ma már azonban egyre nagyobb teret nyernek az online megkötések.

Azonban van, ami nem változik: szükség van a biztosítani kívánt ingatlan dokumentumaira, valamint a biztosítást megkötő személy adataira.

A társaság munkatársának elmondod, hogy mit szeretnél, melyik csomagot nézted ki, illetve melyiket ajánlja, és a kitöltött papírokat ellenőrzés után már alá is lehet írni.

Nagyon fontos a többszöri átolvasás, hiszen még mindig találhatsz olyat, ami hibádzik, és ilyenkor új eljárás kezdődik az adatmódosításra!

Megkötéskor rendszerint az adott negyedév díját is ki kell fizetni, szóval mindenképp készülj némi pénzzel vagy bankkártyával.

Felmondás

Felmondás

Lakásbiztosítási szerződést csak az ügyfélnek áll jogában indoklás nélkül felmondani, ezt sose felejtsd el!

Viszont ennek is van egy kötött metódusa, ugyanis a szerződés Téged is köt, és a ciklusév folyamán nincs lehetőséged a felmondásra.
A szerződés felbontását csak az évforduló előtti minimum 30 nap áll rendelkezésedre, és megteheted telefonon, levélben vagy emailben is.

A biztosítónak kötelessége a felmondást tudomásul venni és aszerint eljárni, nem emelhet kifogást ellene.
Célszerű ezt emailben intézni, mert annak mindig elektronikus nyoma van, nem lehet arra hivatkozni, hogy elkeveredett vagy nem kapták meg.

Ám ha kicsúszol ebből az időből, akkor bizony megkezdődik egy újabb év, és legközelebb csak annak a végén lesz újra lehetőséged a felmondásra. 

7426

Lakásbiztosítással a biztos lakhatásért