A szerződés tartalma

Ha esetleg sosem kötöttél még lakásbiztosítást, netán korábban nem voltál túlzottan figyelmes, akkor jogosan vetheted fel a kérdést: mit kell tartalmaznia a szerződésnek?
Elvégre egy ilyen megegyezés abszolút hivatalos iratnak számít, mindkét fél jogokat és kötelezettségeket vállal magára, továbbá pénzügyi vonzata is van a dolognak, szóval nem szabad félvállról venni! 

Ha két fél között ilyen megegyezés születik, legyen szó akár munkaszerződésről, akár adásvételről vagy éppen biztosításról, akkor azt mindkettőnek kötelessége úgy és olyan módon betartani, ahogy az le van írva.

Adott esetben, akár bíróság előtt is meg kell állnia a helyét, szóval a jogi nyelvezetre készülj fel, amennyire csak tudsz, de ha tudod, hogy mit keress, máris könnyebb dolgod van. 

A szerződés tartalma
Jogok és kötelezettségek
Jogok és kötelezettségek

Mint azt már említettük, mind Neked, mind pedig a biztosítónak vannak jogai és kötelességei a szerződés alapján.

Ha valamelyik fél megszegi ezeket, annak következményei lehetnek, ezt sose felejtsd el.

Sokan félnek a vállalatoktól, mert azt hiszik, hogy bármit megtehetnek, a saját játékszabályaik rájuk nem vonatkoznak, pedig ez nincs így!

Ha azt tapasztalod, hogy a biztosító igazságtalanul, vagy nem aszerint járt el, ahogy az a megegyezésben rögzítve lett, akkor minden jogod megvan hozzá, hogy bíróságra vidd az ügyet.

Ám a Te kötelességeid is rögzítve vannak, úgy, mint
• rendszeres díjfizetés,
• változás esetén adatmódosítás,
• bejelentési kötelezettség.

Ha ezekhez igazodsz, és betartod őket, akkor jogi értelemben kikezdhetetlen maradsz, téged nem érhet baj. 

Káresetek és kártérítések

A szerződésnek feltétlenül tartalmaznia kell azokat az eseményeket, melyek bekövetkeztekor kártérítésre válsz jogosulttá, valamint az ezekért járó összegek minimum és maximum értékét is fel kell tüntetni.

Illetve bizonyos szerződések esetén vannak csak a biztosítási események rögzítve, ugyanis két nagy típust különböztetünk meg: a per risk és az all risk biztosítást.

A per risk a klasszikus lakásbiztosítási forma, ahol valóban fel vannak sorolva a biztosított káresetek, ám ha azokon kívül történik valami, akkor ne számíts kártérítésre.

Ezzel szemben az all risk egy szinte teljes körű biztosítás, csak azok a károk vannak felsorolva, melyek kivételt képeznek.

Magyarországon inkább az előbbi elterjedt, nemigen találkozni all risk lakásbiztosítással, legalább is nem lakossági felhasználásban. 

Minek kell még szerepelnie?

Minek kell még szerepelnie?

Természetesen vannak olyan adatok, amiknek mindenképpen rajta kell lennie a szerződésen, ráadásul pontosan, a valóságnak megfelelően, különben ismét ott tartunk, hogy jogilag kikezdhetővé válik.

Mindenképpen szükségesek először is a biztosítandó ingatlan adatai.

Pontos cím, helyrajzi szám, jelleg, építés időszaka, építőanyag, bizonyos esetekben energetikai besorolás, stb.

Ezekről mind kapsz tájékoztatást, ha felveszed a kapcsolatot egy biztosító társasággal, és előzetesen megkérdezed, hogy mire lesz szükség.

Továbbá kellenek majd a Te személyes adataid is, úgyhogy a megkötéshez igazolványokat mindenképpen vigyél magaddal!

Mikor a kész tervezetet átnyújtják neked aláírásra, mindenképpen olvasd át az adatokat legalább kétszer, hogy biztosan ne maradjon bennük hiba, elgépelés, mert különben utólag kell majd utánajárni, adatot módosítgatni. 

7426

Lakásbiztosítással a biztos lakhatásért