A lakásbiztosítás időkorlátai

Az idő mindnyájunkat szorít, bármilyen részét is nézzük az életnek.
A lakásbiztosítások esetén is vannak bizonyos időtényezők, melyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni, amiket mindenképpen érdemes észben tartani. 

És itt most nem csak a negyedéves díj befizetéséről beszélek, hiszen bár az is nagyon fontos, de sok más olyan időkorlát is fennáll, amiknek fontos az ismerete.

Mennyi ideig érvényes egy lakásbiztosítás?

Mennyi idő után érdemes elgondolkodni a lecserélésén?

Mi történik, ha nem fizetjük be időben a díjat, és hátralékunk keletkezik?

Ezek mind-mind olyasmik, amikkel nem árt tisztában lenni, mielőtt fejest ugrasz a lakásbiztosítások tengerébe, hiszen akár a szerződésedet is elbukhatod némelyiken! 

A lakásbiztosítás időkorlátai

A lakásbiztosítás érvényességi ideje

Minden szerződés tartalmaz az időre vonatkozó paramétert, nemigen van ezalól kivétel.

Egy munkaszerződés is lehet határozott vagy határozatlan idejű, ahogyan egy üzleti együttműködést rögzítő szerződés is jellemzően tartalmaz egy tól-ig dátumpárost, aztán a felek meglátják, hogy hosszabbítanak-e.

A lakásbiztosítási szerződés is – sokak számára meglepő módon – egy határozott idejű szerződés, és mindössze egyetlen évre szól a megkötéstől számítva.

Akkor hogyan lehetséges, hogy sokan akár 25 évig is fizetnek egyet?

Úgy, hogy a lakásbiztosítási szerződés, hacsak nem szüntetik meg vagy módosítják, akkor az évfordulókor automatikusan megújítja magát, és elkezdődik egy újabb ciklusév.

És itt el is érkeztünk a következő problémához: érdemes ilyen sokáig kitartani egyetlen lakásbiztosítás mellett? 

Meddig tartsunk meg egy lakásbiztosítást?

Meddig tartsunk meg egy lakásbiztosítást?

Főleg az idősebb generációk esetén figyelhető meg, hogy több évtizeddel korábban megkötött lakásbiztosításaik vannak, mivel ők még a tartós, értékálló dolgokban hisznek, vagy nem világosították fel őket megfelelően.

Egy lakásbiztosítás általában 2-3 évig aktuális, utána már érdemes elgondolkodni a megújításán, új kötésén, ugyanis az ingatlanpiac lehagyja, elavulttá teszi.

Egy lakás, ház, akár egyik évről a másikra is megkétszerezheti az értékét, azonban a biztosítás ezt nem követi nyomon automatikusan, így az abban rögzített érték és kártérítések sem.

Vagyis egy 10-20 éves, korszerűsítetlen lakásbiztosítás amolyan időkapszulaként őrzi az akkori viszonyokat, és a kártérítés is a szerződésben foglaltak szerinti lesz.

Ezzel szemben a javítás valószínűleg már jóval költségesebb lesz, mint annak idején lett volna, szóval semmiképp sem érdemes a végtelenségig nyújtani egy kötvény használatát. 

Módosítás, szerződés felmondása

El is érkeztünk a következő sarkalatos ponthoz: a módosításhoz, illetve a szerződés felmondásához.

Itt is időkorlát van megszabva, egész pontosan egy hónap, ami az ügyfél rendelkezésére áll, hogy ezeket a folyamatokat elindítsa.
Ez a minimum egy hónap az évfordulót közvetlenül meg kell, hogy előzze, csak ez alatt az időszak alatt, és csak az ügyfél kezdeményezésére történhet meg mindkét módosítás.

A biztosítónak nincs joga indoklás nélkül felmondani a szerződést, ellentétben az ügyféllel, a vállalatra más kizárólagosságok vonatkoznak.
Ám, ha ebből az egy hónapból kicsúszol, akkor megkezdődik egy újabb ciklusév, és ismét csak a 11. hónap folyamán lesz alkalmad módosítani, felmondani, előbb nem.

Addig pedig kötelező részedről a díjat fizetni. 

Módosítás, szerződés felmondása

Díjfizetés, késés

A lakásbiztosítás díját havi díjban állapítják meg, melyet negyedéves adagokban kell befizetned.

Megteheted ezt csekken, online, vagy az egyik fiókban, de mindenképp tartanod kell a határidőt, plusz a kis türelmi időszakot.

Ha ebből kicsúszol, akkor hátralékod keletkezik, ami akár többletbefizetést is vonhat maga után.

Ha annyi idő eltelik, hogy már nagyobb összeggel tartozol, akkor a biztosító
• egyrészt kezdeményezheti a szerződés rendkívüli felmondását elmaradásra hivatkozva,
• másrészt megbízhat egy behajtó céget a tartozás bevasalásával.

Ezek igen kellemetlen fejlemények, hiszen nem elég, hogy elveszítheted a biztosításodat, de még a tárgyaidat is lefoglalhatják, befagyaszthatják a számládat, stb.

Szóval mindenképpen érdemes a fizetési időket is észben tartani, és nem félvállról venni, mert megütheted vele a bokádat. 

Lakásbiztosítással a biztos lakhatásért