A biztosítás érvényesítése

Ha már józan és ésszerű döntést hozol, és lakásbiztosítást kötsz, akkor minden bizonnyal az is ott motoszkál a fejedben, hogy adott esetben hogyan tudsz majd élni vele.
Mert hiszen miért vállalnál magadra fizetési kötelezettséget akár évekre, ha nem azért, hogy a szükség óráján ne légy egyedül, hanem megkapd a károdért a kártérítést? 

Azonban ennek is megvan a maga módja és eljárása, amit követni kell annak érdekében, hogy minden szabályszerűen történjen, és semmilyen fennakadás ne jöjjön közbe.

Nem kell megijedni, nem egy atomerőmű kezelőpaneljének kapcsolási rajzára kell gondolni, ennél jóval egyszerűbb a történet, ám mégis fontos a sorrendiség és a lépések betartása, amihez ha ragaszkodsz, szinte biztosan megkapod, ami megillet. 

A biztosítás érvényesítése

A káreset bejelentése

Abban az esetben, ha biztosítási esemény történt, és kár keletkezett az ingatlanodban, fontos, hogy időben értesítsd erről a biztosítót.
Hogyan győződhetsz meg róla, hogy az adott kárért járna kártérítés?
Ennek a legjobb módja, hogy előveszed a lakásbiztosítási szerződésedet, vagy az ahhoz adott tájékoztatót, és megnézed.
Ha mind a biztosítási esemény, mind pedig a kár megfelel a leírtaknak, akkor nincs más hátra, mint kapcsolatba lépni a biztosítóval.
Jobb, ha ezt nem halogatod túl sokáig, mivel a káresettől, vagy a hatásainak felfedezésétől számítva 48 órád van a bejelentésre, ezen az időkorláton túl már közel sem biztos, hogy foglalkozni fognak az ügyeddel.
Ám ami még fontosabb: hogyan teheted meg a bejelentésedet? 

A kárbejelentés formái

Az első és legegyszerűbb módja a bejelentésnek mindenkinél ott van kéznél: telefonon keresztül.
Felhívod a biztosítót, megvárod, míg kapcsolnak egy diszpécsert, jelzed, hogy káresetet szeretnél jelezni, és szépen végigmész a folyamaton.

Nem bonyolult eljárás, bár némi türelmet azért igényel.

A másik lehetőség, hogy emailben jelzed a biztosító felé a dolgokat, ami ugyan nem feltétlenül eredményez azonnali visszajelzést, viszont egy kiváló eszközt ad a kezedbe!

Elektronikus levél mellé ugyanis a károk leírásán túl a saját fotóidat is tudod mellékelni, így a kiérkező szakember, illetve a biztosító munkatársai kapnak egy előzetes betekintést a dolgokba.

Emellett az emailnek mindig nyoma marad, egy vitás, peres helyzetben is bizonyító erejű lehet, ezt sose felejtsd el. 

A kárfelmérés

A kárfelmérés

Miután bejelentetted a károkat, a vállalat ki fog küldeni hozzád egy kárbecslő szakembert, aki felméri és hivatalosan is dokumentálja az esetet.
Erre valószínűleg várni kell majd pár napot, és itt jön az egyik legnagyobb kellemetlenség: addig ne nyúlj a károsodott területhez, amíg a kárfelmérő nem látta, le nem fényképezte! 

Ugyanis ha kiérkezve azt tapasztalja, hogy már elkezdődtek a javítási munkák, akkor ejti az ügyet, lévén nem tudta felmérni a valós állapotokat.

Szóval akármennyire kínos vagy rossz, ne kezdj el semmit megjavítani addig, amíg a hivatalos felmérés le nem zajlott!

Utána már azt csinálsz, amihez csak kedved tartja, hiszen a kártérítés is utófinanszírozás, vélhetően egy 30 napos elbírálást követően kapod csak meg.

Ennyi idő alatt viszont bőségesen van alkalmad megjavíttatni, ami károsodott. 

Lakásbiztosítással a biztos lakhatásért